pseudochlorophila symonsi male 20101217 1478570371                   

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Drakensbergen cini

Crithagra symonsi (Pseudochloroptila symonsi, Serinus tottus symonsi)

Geografische verspreiding en biotoop

Een cini soort genoemd naar de Drakensbergen, een bergketen in het oosten van Republiek Zuid Afrika. De ruige en tamelijk hoge bergketen vormt een scheiding tussen  het huidige Lesotho (vroeger Basutoland) en de hooglanden van wat vroeger Natal heette. De Drakensbergen cini is een onopvallende en schuwe vogel die leeft op de hellingen en in de valleien van de bergen. Er zijn meldingen dat deze cini leeft van zaden, knoppen en insecten, maar minder dan bepaalde andere Crithagra soorten, en nauwelijks vlak boven of op de grond naar voedsel zoekt. Er wordt vermoed dat deze soort haar jongen hoofdzakelijk met insecten voedt. Nesten werden gevonden in openingen in de rotsen of in lage, ruige struiken dicht bij de grond. In Lesotho werden nesten gevonden in november tot januari.

Grootte: 13-14 cm

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

De Drakensbergen cini man kan verwisseld worden met de Kaapse cini (Serinus tottus). Ook de poppen van C. symonsi en C. totta lijken sterk op elkaar. De Drakensbergen cini man is wat valer van kleur dan de man van Kaapse cini. De pop van C. symonsi is valer van kleur dan de man en meer grijsbruin. Poppen hebben lichte bestreping op de keel en de bovenzijde van de borst. Geen ondersoorten.

Bijzonderheden

De Drakensbergen cini is voor zover bekend zelden geïmporteerd. Er zijn over het houden en kweken van deze vogels in West-Europa geen berichten bekend bij de ESSB. Op de website heeft de ESSB deze vogel voorheen onder de ‘Serinus’ ondergebracht, voornamelijk omdat in enkele handboeken de wetenschappelijke naam Serinus symonsi gebruikt werd.
Na de herziening van de Clements Checklist in 2019 is deze soort ingedeeld als 'Crithagra', en staat de vogel ook onder de naam 'Crithagra symonsi' in deze lijst. De Drakensbergen cini is nooit veel ingevoerd en voor zover de ESSB bekend zijn er maar weinig van deze vogels in het bezit van kwekers.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.