Serinus syriacus 

IBC-Link   IUCN-Redlist  Birdlife-Link

Syrische cini, Syrische kanarie

Serinus syriacus

Geografische verspreiding en biotoop

De Syrische cini leeft in heuvel- en bergachtige gebieden van Syrië en komt ook voor in Libanon, Israël en Jordanië. Buiten het voortplanting seizoen migreren deze vogels naar andere landen zoals Egypte en Turkije. Er zijn waarnemingen in Irak. Gedurende de tijd dat de Syrische kanaries zich in de natuur voort planten is hun biotoop een redelijk droog gebied begroeid met cederbomen, pijnbomen en sparren. Ook boomgaarden vormen een gebied waarin Serinus syriacus zich graag ophoudt. Het voedsel in de vrije natuur bestaat uit een veelvoud van zaden van eenjarige en meerjarige kruiden. De nesten worden gevonden vanaf het moment dat er voldoende voedselaanbod is. Dat is per gebied verschillend. Bij aanhoudende droogte en weinig voedsel wordt er niet genesteld. De Syrische kanarie komt voor in een beperkt leefgebied in het Midden-Oosten en staat onder bedreiging.

Grootte: 13 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop zijn bij volwassen Syrische cini’s te onderscheiden aan verschillen in kleurintensiteit. Mannetjes hebben een intensiever geel voorhoofd dan popjes. Het gele voorhoofd neigt soms naar heel licht oranje. De mannetjes hebben het geel ook rond de ogen (‘bril’). De borst en het rugdek van de mannetjes is meer geelgroen. Er mag worden aangenomen dat in de voortplantingstijd de mannetjes op hun mooist zijn gekleurd en getekend. Er worden geen ondersoorten beschreven. Jonge vogels en volwassen popjes hebben rugbestreping.

Bijzonderheden

De Syrische cini wordt niet vaak aangetroffen in bestanden van vogelkwekers. Vanwege het feit dat deze soort voor kan komen in landen als Turkije is het raadzaam Serinus syriacus te behandelen als in een Europa voorkomende vogelsoort en in overeenstemming met de wettelijke voorschriften voor Europese vogels te ringen; ringmaat 2,5 mm. Het is dringend aan te raden de Syrische cini droog te huisvesten. De mannelijke vogel kan niet met andere Serinus soorten verwisseld worden, zeker niet als men let op de gele kleur rond de ogen. Meestal ziet men op foto’s deze vogels met vrij donkere snavel. De Europese kanarie, Serinus serinus, is kleiner en meer gedrongen dan de slanke Syrische kanarie.

(28-02-2012)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.