Serinus xanthopygius 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Geelstuit edelzanger

Crithagra xanthopygia (Serinus xanthopygius)

Geografische verspreiding en biotoop

De Geelstuit edelzanger is een Crithagra soort die alleen voorkomt in Eritrea en Ethiopië, beiden gelegen in oost Afrika (Hoorn van Afrika). Het leefgebied ligt boven de evenaar. In deze landen wordt Crithagra xanthopygia waargenomen in de hoger gelegen gebieden. Het gebied van de Geelstuit edelzanger wordt omschreven als open en begroeid met doornachtige struiken. Uit de weinige informatie over de voeding in de natuur kan de conclusie getrokken worden dat deze Crithagra soort zich voedt met granen, zaden, knoppen, nectar en bloemen.

Grootte: 11-12 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop zijn qua uiterlijk volledig gelijk. De jongen tonen wat bestreping en hun verenkleed is meer bruingrijs. Er zijn geen ondersoorten bekend. Sommige boeken, veelal van oudere datum, vermelden Crithagra reichenowi (Reichenow edelzanger) en Crithagra xanthopygia als ondersoorten van Crithagra atrogularis (Zwartkeel geelstuit edelzanger). Latere studies, waaronder het door ESSB gevolgde Birds of the World van James F. Clements, beschrijven ze als drie afzonderlijke soorten.

Bijzonderheden

Er zijn observaties waarbij op één locatie zowel zingende mannetjes van Crithagra xanthopygia (Geelstuit edelzanger) als van Crithagra reichenowi (Reichenow edelzanger, eveneens met gele stuit) werden waargenomen. Dit bevestigt dat het verschillende soorten zijn. Crithagra xanthopygia is herkenbaar aan een crème-witte keelvlek en uiteraard de gele stuit. Wat de bovenzijde van het lichaam en de grootte betreft lijkt de Geelstuit edelzanger op Crithagra leucopygia (Edelzanger, of Witstuit edelzanger).

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.