Serinus whytii 

 Zang   IUCN-Redlist

Geelbrauw cini

Crithagra whytii (Serinus whytii)

Geografische verspreiding en biotoop

Crithagra whytii, de cini met de gele wenkbrauwen, heeft zijn verspreidingsgebied in de hooglanden van Tanzania en Zambia en komt ook voor in Malawi. Er is weinig meer informatie bekend dan dat deze Crithagra soort leeft in de altijd groene, lichte bossen en in de onder begroeiing in waterrijke gebieden. Ook over de voeding in de natuur weinig nuttige informatie; men heeft deze vogels zien eten van bessen als bramen en frambozen. Afhankelijk van het leefgebied worden de nesten gevonden in maart (Tanzania), december (Zambia) en in oktober in Malawi. Ongetwijfeld heeft de periode waarin de nesten gevonden worden direct verband met de hoeveelheid en soort voedsel nodig voor het grootbrengen van de jongen.

Grootte: 14 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Zowel de man als de pop hebben licht geelgroene wenkbrauwen. De wenkbrauwen van het mannetje zijn wat intensiever van kleur dan van het popje. Ook onder de snavel en in de borstbevedering komt vaag een wat gele kleur voor. Er worden geen ondersoorten van Crithagra whytii beschreven. Omgekeerd wel; de geelbrauw cini wordt in bepaalde boeken beschreven als een kleinere ondersoort van Crithagra striolatus (Gestreepte cini) met de geelgroene wenkbrauwen als bijzonder onderscheidend kenmerk. Clements Checklist beschouwt Crithagra whytii als een zelfstandige soort.

Bijzonderheden

Van de Geelbrauw cini – een deel van de naam is een rechtstreekse vertaling van het Engelse ‘yellow-browed’ - zijn weinig natuurfoto’s voor handen. Op de website van de European Society of Serinus Breeders staan de meest duidelijke foto’s van deze Crithagra soort. Ervaringen met de kweek van deze soort zijn moeilijk te vinden, waarschijnlijk omdat deze vogels nooit in grote aantallen geïmporteerd zijn. De Geelbrauw cini is een zeldzaamheid in kwekershanden.

(15-10-2019)

backgroundmainround_20101208_1409491551.jpg

Login

Online Gebruikers

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.