Serinus striolatus 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Gestreepte cini, Gestreepte edelzanger, Strepen edelzanger

Crithagra striolata (Serinus striolatus)

Geografische verspreiding en biotoop

De Gestreepte cini komt voor in de bergen en op de hoogvlaktes van het oosten van Afrika: in Ethiopië, delen van Kenia, Zaïre, Tanzania, Rwanda, Soedan en Oeganda. De vogels worden zelfs op grote hoogtes aangetroffen in koude, natte gebieden. Er wordt aangegeven dat de Gestreepte cini leeft van zaden, bessen en insecten. Vooral de zaden van de Lobelia schijnen de voorkeur te hebben. De nesten worden vrij laag in struiken gevonden. In het natuurlijke leefgebied is sprake van twee kweekperiodes met een niet-productieve periode van enkele maanden. De jongen worden uit de krop gevoerd. Rupsen zouden direct uit de snavel gevoerd worden.

Grootte: 15-16 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop worden beschreven als gelijk van kleur en tekening, hoewel de opmerking daarbij geplaatst wordt dat de man, bij vergelijking, helderder van kleur is en scherper getekend.
Er wordt een ondersoort beschreven:
-C. c. graueri: bruiner dan de nominaatvorm en daardoor minder sprekend getekend op de rug.
De vroeger beschreven ondersoort C. c. whytii (met gele wenkbrauwen) is volgens Clements’ Checklist van december 2010, tot zelfstandige soort verheven.

Bijzonderheden

De Gestreepte cini is direct herkenbaar aan de vuilwitte of licht crème wenkbrauw, de baardstrepen en de bestreping op de borst en in de flanken. De keelstreek is crème-wit. Deze vrij forse soort behorend tot genus Crithagra kan nauwelijks met andere Crithagra soorten verwisseld worden. Deze vogel is het minst gevoelig voor lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid omdat ze oorspronkelijk ook leven in relatief koude en vochtige streken. Op het menu mogen ook wat grovere zaden staan zoals kleine zonnebloempitten en gepelde haver. Eet behalve gierst of millet ook witzaad, raapzaad, perilla, kleine bessen en vruchten. Bij de beschrijving van de kweekresultaten wordt niet specifiek aangegeven dat voor het grootbrengen van de jongen (levend) dierlijk voedsel verlangd wordt.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.