Serinus rothschildi 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Arabische cini

Crithagra rothschildi (Serinus rothschildi)

Geografische verspreiding en biotoop

De Arabische cini behoort tot de kleine cini soorten met weinig opvallende kleuren en tekening. Crithagra rothschildi wordt waargenomen in de hooglanden van Saoedi Arabië en delen van Yemen. Deze Crithagra soort van het Midden-Oosten wordt gezien in gecultiveerde streken en in open, rotsachtige gebieden met schaarse begroeiing. Er is waargenomen dat ze vegetarisch voedsel tot zich nemen (zaden). Er is tevens melding van het eten van insecten, doch waarschijnlijk is dat toepassing voor de meeste Crithagra soorten. Het voedsel wordt op of laag bij de grond gezocht.

Grootte 12 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop tonen geen uiterlijke verschillen qua geslacht. Jongen van Crithagra rothschildi zouden wat helder zijn op borst en buik en meer bestreping tonen. Er is geen melding en beschrijving te vinden van ondersoorten.

Bijzonderheden

De Arabische cini is qua taxonomie enigszins verwarrend. Er zijn experts die er van uit gaan dat Crithagra rothschildi, met zijn donker olijfgroene stuit, een ondersoort is van Crithagra atrogularis, Zwartkeel geelstuit edelzanger. Anderen zien de Arabische cini als ondersoort van Crithagra xanthopygia (Geelstuit edelzanger), die leeft in een dichterbij gelegen gebied dan het oorspronkelijke habitat van de Zwartkeel geelstuit edelzanger. Er zijn ook meningen die Crithagra rothschildi en Crithagra menachensis (Yemen cini) als soort en ondersoort beschouwen. Feit is dat beide vogelsoorten aangetroffen worden buiten het Afrikaanse continent, in een gescheiden gebied en sterk op elkaar lijken. Of de Arabische cini ooit in kwekersbezit is gekomen, is niet bekend. De snavel van de Arabische cini is vrij fors.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.