Serinus menelli 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist  Birdlife-Link

Zwartwang cini

Crithagra mennelli (Serinus mennelli)

Geografische verspreiding en biotoop

De Zwartwang cini - met een zwart/wit patroon op de kop - wordt in de natuur waargenomen in de droge delen van Zimbabwe, Zambia, Botswana en het zuiden van Zaïre. In de maanden maart en september is er sprake van trekbewegingen. De Zwartwang cini wordt onder andere gevonden in de zogenaamde Miombo savannen die begroeid zijn met Brachystegia en Baikiaea bomen. In dezelfde gebieden woont de Streepkop cini (Crithagra gularis). Het voedsel (zaden) wordt laag bij de grond in bloemhoofden gezocht. De Zwartwang cini eet vruchten, vangt insecten in de vlucht en pikt aan bloemen en bladknoppen. De nesten in de natuur worden, afhankelijk van het leefgebied, op verschillende tijdstippen in het jaar gevonden.

Grootte 13-14 cm

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

De volwassen man van de Zwartwang cini is eenduidig van de volwassen pop te onderscheiden omdat de man diepzwart gekleurd is op de kop, helder witte oogstrepen heeft en bovenaan op de borst een witte band. De pop toont nagenoeg dezelfde tekeningsvelden doch bij haar is het kenmerkende zwart bij de man bruinachtig en de oogstreep minder helder van kleur; kortom de pop is beduidend minder contrastrijk dan de man. Er worden geen ondersoorten beschreven. De volwassen Zwartwang cini man kan Crithagra reichardi verwisseld worden. Er worden van Crithagra mennelli geen ondersoorten beschreven. Crithagra reichardi – Miombo cini – lijkt qua tekeningsvelden op de Zwartwang cini met dat verschil dat de Zwartwang beduidend zwarter is en de lange wenkbrauw helderder wit van kleur.

Bijzonderheden

Er is weinig informatie bekend over deze zelden ingevoerde Crithagra soort, evenals over de Crithagra reichardi. De Zwartwang cini heeft een vrij zware snavel.

(19-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.