Serinus gularis   

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Streepkop cini, Streepkop kanarie

Crithagra gularis (Serinus gularis)

Geografische verspreiding en biotoop

Er zijn verschillende, gescheiden gebieden waar de Streepkop cini in de natuur in Afrika aangetroffen wordt. Een groot verspreidingsgebied bevindt zich in het oostelijke deel van Zuid Afrika. Kleinere verspreidingsgebieden in het westen en het oosten van centraal Afrika. Door de verschillen in de gebieden waar de Streepkop cini in de natuur voor komt is geen karakteristiek biotoop te noemen. In het algemeen geeft de Streepkop cini de voorkeur aan met lage bomen en struiken begroeide gebieden, cultuurland, tuinen en lichte bossen. Meestal droge, groene gebieden.

Grootte 13-16 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Het geslachtsonderscheid is mede afhankelijk van de ondersoort/herkomst en niet altijd even duidelijk te bepalen aan het uiterlijk. Op de weinig beschikbare foto’s van kweekkoppels ziet men dat de witte wenkbrauwstreep bij de man wat helderder is dan bij de pop en meer contrasteert met de zwartbruine kopkleur. Het kan zijn dat bij de pop de bestreping op de kin prominenter is dan bij de man. Dit verschijnsel is bij meer Crithagra soorten waar te nemen.

Ondersoorten volgens James F. Clements, december 2010:
-Crithagra gularis benguellensis:
delen van Angola en Zambia. Bruiner en minder bestreept op de kop.
-Crithagra gularis canicapilla:
Ivoorkust, Mali, Nigeria, Kameroen. Witter in keelstreek en witte wenkbrauwstreep loopt door tot in de nek.
-Crithagra gularis elgonensis:
Zaïre, Oeganda, Kenia, Centraal Afrikaanse Republiek
-Crithagra gularis endemion:
Transvaal, Swaziland, Kaapprovincie, zuiden van Mozambique. Bruiner dan nominaat.
-Crithagra gularis gularis:
Transvaal, Botswana, Oranje Vrijstaat, Kaap Provincie (nominaat)
-Crithagra gularis mendosus:
Botswana, Zimbabwe, Mozambique. Met 15-16 cm de grootste met een forse snavel, bruine kopkleur.
-Crithagra gularis montanorum:
Hooglanden van Nigeria, West-Kameroen

Bijzonderheden

In de weinige kweekberichten wordt melding gemaakt van plotseling agressief gedrag van de Streepkop cini, ook ten aanzien van niet verwante vogels. Of dit typisch is voor de Streepkop cini is niet duidelijk. De zang van de man schijnt verwantschap te laten horen aan de Geelbuik cini (Crithagra flaviventris) en de Grijze of Witstuit edelzanger (Crithagra leucopygia). Voeding; een mengsel van zaden voor putters en een zaadmengsel voor tropische vogels, levende (diepvries) insecten, appel en eivoer. De Streepkop cini zou verward kunnen worden met de Witvleugel cini (Crithagra leucoptera) doch bij de laatste zijn minder sprekende wenkbrauwstrepen aanwezig en het masker is zwarter. De kweektijd in Europa zal niet altijd in het voorjaar en de zomer vallen. Als men de man hoort zingen en man en pop veel belangstelling voor elkaar hebben is dat een aanwijzing dat de Streepkop cini’s kweekrijp aan het worden zijn.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.