Serinus corsicana  

 IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Corsicaanse citroen cini, Corsicaanse citroen sijs

Serinus corsicanus (Carduelis corsicana)

Geografische verspreiding en biotoop

De Corsicaanse citroen cini wordt in de natuur aangetroffen op Corsica (Frans), Sardinië (Italiaans) en eilanden in de Middellandse Zee en deel uitmakend van de Toscaanse Archipel (Italiaans), waarvan Elba het meest bekend is. Vooral Corsica is het eiland waar de Serinus corsicanus wordt waargenomen. Het is – in tegenstelling tot Serinus citrinella (Europese citroen cini of citroen sijs) een vogel die niet specifiek in hoge berggebieden voor komt. Serinus corsicanus broedt in lagere regionen waar een milder Middellandse Zee klimaat heerst. De Corsicaanse citroen cini leeft in rotsachtige gebieden waar hulst, steeneik en andere groenblijvende struiken en bomen groeien. Eveneens in tegenstelling tot de Europese citroen cini eet de Corsicaanse citroen cini meer zaden van (on)kruiden dan boomzaden. De Corsicaanse citroen cini en de Europese citroen cini behoren tot de in Europa voor komende vogels, welke in België en Nederland vallen onder de wetgeving die geldt voor inheemse vogels.

Grootte; 12,5 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

De man onderscheidt zich van de pop door een uitgebreider en intensiever geel masker, een meer heldergele buikkleur en meer grijs in de nek. De pop is over het hele lichaam valer van kleur en minder scherp en contrastrijk getekend. Er kan verwarring ontstaan met de Europese citroen cini, die echter o.a. minder citroengeel is. Het is ten zeerste aan te bevelen de Europese en de Corsicaanse citroen cini soortzuiver te kweken. Net als bij vele andere Serinus en Carduelis soorten hebben de jongen een bestreept uiterlijk. Jonge mannen hebben al groen olijfkleurige buik.

Bijzonderheden

Het verschil tussen de Europese citroen cini en de Corsicaanse citroen cini is behalve meer geelbezit ook de bruine, bestreepte mantel van de Corsicaanse citroen cini. Ringmaat België 2,3 mm; ringmaat Nederland 2,5 mm. De Corsicaanse citroen cini schijnt in volière milieu een sterkere vogel te zijn dan de Europese citroen cini. Opmerkelijk bij beide in Europa voor komende citroen cini’s is het spitse snaveltje dat donker van kleur is. De Serinus Society hanteert voor het overzicht van genus Serinus de Checklist van Dr. James F. Clements. Jorge Zamora en medewerkers – gebaseerd op DNA onderzoek - hebben in 2006 gepubliceerd dat de verre voorouders van zowel de Citroensijs van de Alpen als de Corsicaanse citroensijs behoren tot het geslacht Carduelis. Op basis daarvan hebben zij de Europese citroensijzen ingedeeld bij het genus Carduelis.

(18-03-2011)