Serinus citrinella 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link 

Citroensijs, Citroencini

Serinus citrinella (Carduelis citrinella)

Geografische verspreiding en biotoop

De Citroencini of Citroensijs wordt in de natuur aangetroffen in de bergen van West-Europa; Pyreneeën, Frankrijk, Zwitserland (Jura) en Oostenrijkse Alpen. Ook in het uiterste zuiden van Duitsland. Het betreft meerdere zelfstandige populaties in de diverse berggebieden. Er zijn meldingen dat de citroencini ook ver verwijderd van hun oorspronkelijke leefgebied wordt gezien. Serinus citrinella is een bergvogel die in zijn biotoop dennen, sparren, coniferen en pijnbomen moet aantreffen. Voor het zoeken van voedsel wordt deze vogel in de natuur gezien op zoek naar onkruidzaden en boomzaden. Er wordt gegeten van zaden die op dat moment in de natuur voorhanden zijn. Dat kunnen tientallen zaadsoorten zijn, waaronder veel graszaden, soms in grote variatie, soms met beperkte keuze. ’s Zomers, in de periode dat er jongen zijn, wordt vooral gegeten van paardenbloemzaden en later in het seizoen van zuring. Bladluizen en andere fijne insecten voeren ze aan hun jongen. De wetenschappelijke indeling van de citroencini / citroensijs is verschillend. Jorge Zamora en medewerkers – gebaseerd op DNA onderzoek - hebben in 2006 gepubliceerd dat de verre voorouders van zowel de Citroensijs van de Alpen als de Corsicaanse citroensijs behoren tot het geslacht Carduelis. Op basis daarvan hebben zij de Europese citroensijzen ingedeeld bij het genus Carduelis. De Serinus Society volgt James F. Clements Checklist. De meest recente versie (december 2010) houdt voor beide Europese citroencini’s het genus Serinus aan.

Grootte: 12-13 cm

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

De man is duidelijk helderder van kleur dan de pop. De laatste heeft vagere vleugeltekening en toont bestreping op de mantel. Van Serinus citrinella zijn geen ondersoorten. De cini van Corsica en Sardinië (Serinus corsicanus) lijkt op de Citroencini, echter het verschil zit vooral in de bruine mantel van de Corsicaanse citroencini. Ten opzichte van alle andere cini’s die qua kleur en grootte op de Citroencini lijken valt de fijngebouwde snavel van zowel de Europese als de Corsicaanse citroencini op.

Bijzonderheden

De Citroencini behoort tot de in Europa voorkomende vogels. De vogels dienen geringd te zijn met in het land van herkomst geldige en wettig erkende ringen. Jonge Citroencini’s die in Nederland geboren worden dienen geringd te worden met 2,5 mm ringen uitgegeven door een door het Ministerie van LNV erkende instantie zoals de ANBvV, BEC en de NBvV. In België B 2,3 mm.

(24-12-2011)