Serinus capistratus   

IBC-Link   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Maskercini, Zwartmasker kanarie, Diadeem cini

Crithagra capistrata (Serinus capistratus)

Geografische verspreiding en biotoop

De Masker cini – de naam Diadeem cini kan verwarrend werken met Crithagra frontalis – wordt aangetroffen in delen van Zambia en Zaïre (centraal Afrika) evenals in diverse andere kleine gebieden in o.a. Angola. De Masker cini wordt waargenomen langs randen van altijd groene bossen en bij begroeiingen langs water. Er wordt op de grond en in de aren van zaaddragende planten en bomen naar voedsel (grassen) gezocht. In de periode vanaf november tot en met mei worden de nesten met drie eieren gevonden. Deze voortplantingsperiode is afhankelijk van het gebied en de voedselvoorraad waarin deze vogels leven.

Grootte: 12 cm

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Het uiterlijke onderscheid tussen man en pop is zonder twijfel het zwarte masker dat alleen de man draagt. De pop is valer groen dan de man en kan borstbestreping tonen. De jongen zijn meer grijsgroen dan de pop en vooral op de borst meer bestreept. Het ras Crithagra capistrata hildegardea is meer groengeel dan de nominaatvorm. De Masker cini kan verwisseld worden met de Diadeem cini of Kivu cini (Crithagra frontalis) en de Afrikaanse citroencini's (Crithagra citrinelloides en Crithagra hyposticta).

Bijzonderheden

Het is niet duidelijk bekend of de Masker cini in het verleden ooit in Europa is ingevoerd en of de soort destijds duidelijk als Masker cini is herkend. Sinds 2013 zijn enkele koppels in het bezit van gespecialiseerde kwekers van ESSB. Er zijn gedocumenteerde kweekresultaten geboekt in 2015.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.