Serinus buchanani 

IBC-Link   Zang   IUCN-Redlist   Birdlife-Link

Zuidelijke dikbek kanarie

Crithagra buchanani (Serinus buchanani)

Geografische verspreiding en biotoop

Crithagra buchanani wordt aangetroffen in het zuiden van Kenia en het noorden van Tanzania, Oost Afrika, dicht bij de evenaar waar de dagen en de nachten bijna even lang zijn en een tropisch klimaat heerst. De Zuidelijke dikbek cini wordt ook wel als een ondersoort van de gewone dikbek- of diksnavel cini (Crithagra donaldsoni) gezien. Deze dikbek cini komt voor op droge savannes. Dat zijn graslandgebieden met verspreid staande bomen en doornige struiken, waar het hooguit enkele maanden per jaar regent en met temperaturen meestal boven de 20°C.

Grootte:15 cm
En daarmee groter dan de Noordelijke dikbek cini (Crithagra donaldsoni) die gezien wordt op de savannes van Ethiopië, dat noordelijker ligt.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Bij de Zuidelijke dikbek cini zijn zowel de man als de pop groenachtig van kleur; de pop toont flankbestreping, de man nauwelijks. Bij de Noordelijke diksnavel of dikbek cini (Crithagra donaldsoni) is de pop grijs op de borst en duidelijk borst- en flankbestreping. De verdere verschillen tussen de Zuidelijke en de Noordelijke dikbek cini man zijn o.a. de gelere kleur van de C. donaldsoni en de meer geprononceerde koptekening van C. donaldsoni. Verder is Crithagra buchanani groener van kleur dan Crithagra donaldsoni.

Bijzonderheden

Zowel de Zuidelijke als de Noordelijke dikbek cini hebben een lichte snavel die neigt naar licht paars. Die is afwijkend van de snavelkleur van zwavelgele dikbek cini die een hoornkleurige snavel heeft en soms een wat donkere bovensnavel. Crithagra buchanani en Crithagra donaldsoni zouden verwisseld kunnen worden met zwavelgele dikbek cini (C. sulphurata subspecies) echter de dikbek cini’s hebben een nog zwaardere snavel. Of deze dikbek cini’s regelmatig ingevoerd zijn is niet bekend. Het is niet uit te sluiten dat deze dikbek cini’s aangezien zijn als een van de ondersoorten van zwavelgele dikbek cini’s (C. sulphuratus). De snavel is aangepast aan de voeding. De Zuidelijke of de Buchanani dikbek cini behoort tot de Crithagra soorten die ook kleine zonnepitten en grovere zaden eten. Ze kunnen worden gevoerd met een zaadmengsel zoals voor putters en eten daarnaast naar alle waarschijnlijkheid graag fruit, bessen en dierlijk voedsel.

(15-10-2019)

 
 

Serinus-Society maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en om het websitebezoek te analyseren.