gototopgototop
 

serinus-society

European Society of Serinus Breeders

Serinus xanthopygius  IBC-Link  African Birding-Link  IUCN-Redlist

 

Geelstuit edelzanger

Serinus xanthopygius (Ochrospiza xanthopygia)

Geografische verspreiding en biotoop

De Geelstuit edelzanger is een Serinus soort die alleen voorkomt in Eritrea en Ethiopië, beiden gelegen in oost Afrika (Hoorn van Afrika). Het leefgebied ligt boven de evenaar. In deze landen wordt Serinus xanthopygius waargenomen in de hoger gelegen gebieden. Het gebied van de Geelstuit edelzanger wordt omschreven als open en begroeid met doornachtige struiken. Uit de weinige informatie over de voeding in de natuur kan de conclusie getrokken worden dat deze Serinus soort zich voedt met granen, zaden, knoppen, nectar en bloemen.

Grootte: 11-12 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop zijn qua uiterlijk volledig gelijk. De jongen tonen wat bestreping en hun verenkleed is meer bruingrijs. Er zijn geen ondersoorten bekend. Sommige boeken, veelal van oudere datum, vermelden Serinus reichenowi (Reichenow edelzanger) en Serinus xanthopygius als ondersoorten van Serinus atrogularis (Zwartkeel geelstuit edelzanger). Latere studies, waaronder het door ESSB gevolgde Birds of the World van James F. Clements, beschrijven ze als drie afzonderlijke soorten.

Bijzonderheden

Er zijn observaties waarbij op één locatie zowel zingende mannetjes van Serinus xanthopygius (Geelstuit edelzanger) als van Serinus reichenowi (Reichenow edelzanger, eveneens met gele stuit) werden waargenomen. Dit bevestigt dat het verschillende soorten zijn. Serinus xanthopygius is herkenbaar aan een crème-witte keelvlek en uiteraard de gele stuit. Wat de bovenzijde van het lichaam en de grootte betreft lijkt de Geelstuit edelzanger op Serinus leucopygius (Edelzanger, Grijze edelzanger of Witstuit edelzanger).

(16-03-2012)

 
backgroundmainround_20101208_1409491551.jpg

Login

Online Gebruikers

None