gototopgototop
 

serinus-society

European Society of Serinus Breeders

Serinus rufobrunneus  IBC-Link  African Birding-Link  Zang  IUCN-Redlist

 

Bruine cini

Serinus rufobrunneus (Crithagra rufobrunnea)

Geografische verspreiding en biotoop

De Bruine cini is bewoner van de eilandengroep São Tomé en Principe (van de gelijknamige republiek). Een bergachtige groep eilanden in de golf van Guinee aan de westkust van Afrika. De Bruine cini komt alleen op deze eilandengroep voor. Serinus rufobrunneus wordt beschreven als een vogelsoort die meer van vruchten, knoppen en insecten leeft dan van zaden. De grote snavel schijnt daarmee verband te houden. Op sommige van de eilanden is deze soort een redelijk algemeen voorkomende vogel in beboste berggebieden. De waarnemingen in aantallen kunnen van seizoen tot seizoen sterk wisselen. Deze cini wordt ook gesignaleerd in de nabijheid van nederzettingen. Op São Tomé en Principe werden de nesten gevonden in de periodes juni-augustus en december-januari.

Grootte: 11- 13 cm.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Man en pop van de Bruine cini zouden gelijk gekleurd en getekend zijn. Er worden drie ondersoorten beschreven:
-S. r. rufobrunneus;
eiland Principe
-S. r. thomensis;
met crème kleurige keelband, eiland São Tomé
-S. r. fradei;
oranjebruin van kleur, eiland Boné de Jóquei

Bijzonderheden

Of de Bruine cini echt tot genus Serinus gerekend mag worden moet aan de specialisten worden overgelaten. Er zijn vermoedens van verwantschap met Serinus striolatus (Gestreepte cini). Opmerkelijk voor cini’s is het kaneelkleurige bruin en de verhoudingsgewijs korte, ongevorkte staart. Of de Bruine cini ooit bij vogelkwekers is gekomen, is niet bekend.

(14-02-2012)

 
backgroundmainround_20101208_1409491551.jpg

Login

Online Gebruikers