gototopgototop
 

serinus-society

European Society of Serinus Breeders

Serinus estherae   IBC-Link    Zang   IUCN-Redlist

 

Maleise cini

Serinus estherae (Crithagra estherae)

Geografische verspreiding en biotoop

De Maleise cini is voor het eerst beschreven in 1902. In vergelijking met de meeste vogelbeschrijvingen is dat vrij laat. Pas vele jaren later waren er opnieuw waarnemingen en beschrijvingen. Deze cini – een eiland vogel - wordt in het oorspronkelijke leefgebied relatief zelden waargenomen.  Komt – in ondersoorten – voor in de bergstreken van Java, Sumatra, Filipijnen en Sulawesi. Er zijn meningsverschillen of deze vogel wel behoort tot het genus Serinus. De vogels hebben een voor hun geringe grootte opvallend forse snavel.

Grootte: 11 cm

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

De man is van de pop te onderscheiden doordat de man een bruine en afgetekende koptekening heeft. De pop heeft meer grijs op de buik. Behalve de nominaatvorm worden de ondersoorten S.e. mindanensis, S.e. chaseni, S.e. vanderbilti en S.e. renatae beschreven. Bij een van de ondersoorten heeft de man een licht oranje voorhoofd.

Bijzonderheden

De Maleise cini is, voor zover bekend, nooit ingevoerd. Er zijn geen publicaties bekend over het houden van deze vogels in de avicultuur.

(01-04-2011)

 
backgroundmainround_20101208_1409491551.jpg

Login

Online Gebruikers