gototopgototop
 

serinus-society

European Society of Serinus Breeders

serinus canaria male 20141121 1227943196    IBC-Link    African Birding-Link    Zang   IUCN-Redlist

 

Wilde kanarie

Serinus canaria

Geografische verspreiding en biotoop

De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. Serinus canaria is de enige vertegenwoordiger van het genus Serinus op deze eilandengroep, maar komt niet op alle eilanden voor. De Canarische Eilanden zijn restanten van vulkanisch gebergte. Het zijn zonnige eilanden met meestal aangename temperaturen, weinig grote temperatuurswisselingen en nauwelijks neerslag in de zomermaanden. De Wilde kanarie kent geen ondersoorten, wel kleine verschillen naar gelang het eiland van herkomst. Deze Serinus soort leeft in praktisch alle gebieden op deze eilanden maar wordt vooral aangetroffen in de bergstreken aan de randen van de bossen.

Grootte: 12-13 cm
Alle kleur-, vorm-, postuur- en zangkanaries hebben de Wilde kanarie (Serinus canaria) als voorouder.

Geslachtsonderscheid en ondersoorten

Volwassen vogels zijn voor wat betreft het geslacht redelijk goed van elkaar te onderscheiden. De man is intensiever van kleur en scherper van tekening op o.a. de kop waar de baardstrepen goed herkenbaar zijn. Jonge vogels zijn grijzer en op de borst gestreept. Geen ondersoorten. Wat grootte betreft lijkt de Wilde kanarie op de Europese kanarie (Serinus serinus) doch die is iets kleiner en meer gedrongen van model en heeft een korter, meer kegelvormig snaveltje.

Bijzonderheden

De Wilde kanarie zoekt voedsel op of net boven de grond. Eet van zaaddragende planten. Opmerkelijk is dat er nog niet zo heel lang belangstelling bestaat voor het kweken van Wilde kanaries. In de kweektijd wordt, net zoals bij veel andere Serinus soorten, het nest fel verdedigd. Het is raadzaam de Wilde kanarie in de kweektijd paarsgewijs te houden. Het kweken lukt goed in ruime kweekkooien in een droge ruimte. Ook voor het grootbrengen van de jongen blijft de Wilde kanarie trouw aan plantaardig voedsel, tenzij de vogels gewend zijn aan (diepvries) dierlijk voedsel. De Wilde kanarie eet, net als zijn Europees neefje, graag raap- en koolzaad en andere oliehoudende zaden, graszaden, perilla, e.d. De Wilde kanarie moet vanwege de wettelijke voorschriften verplicht geringd zijn met een gesloten pootring van 2.7 mm voor gefokte vogels behorende tot beschermde inheemse en uitheemse soorten. De Wilde kanarie wordt gerekend tot de ‘echte’ Serinussoorten.

(24-12-2011)

 
backgroundmainround_20101208_1409491551.jpg

Login

Online Gebruikers